Ένας Παράδεισος για Διακοπές

Το Μονολίθι είναι μεγάλη παραλία αμμουδιάς στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας με μήκος περίπου 25 km.
Θεωρείται η μεγαλύτερη παραλία αμμουδιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το όνομα Μονολίθι (μόνος λίθος) έλαβε η παραλία από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή (στη θέση καντίνα Α) με μέγεθος 10Χ10m περίπου. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1m περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το έτος 1943, οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων.

Η τοποθεσία αυτή κατά τους αρχαίους χρόνους έφερε την ονομασία “Κόμαρος”. Η ονομασία αυτή – στα αρχαία ελληνικά σημαίνει κουμαριά- οφείλεται τις πολλές κουμαριές που υπάρχουν σήμερα και συμπεραίνουμε ότι υπήρχαν από την αρχαιότητα, σε όλες τις πλαγιές ανατολικά του μεγάλου και ανοιχτού αυτού κόλπου. Η ονομασία αυτή έφασε ως το σύγχρονο χρόνο σχεδόν αναλλοίωτη ως “Γκόμαρος”. Οι στρατιωτικοί χάρτες της περιοχής μέχρι και το 1920 τον αναφέρουν ως “Κόλπος Γκόμαρος” ή “Κόλπος Γόμαρος“.

Η ονομασία “Μονολίθι” πρωτοεμφανίζεται στις αρχές τους 19ου αιώνα σε χειρόγραφο χάρτη του Jean Denis Barbie du Bocage και προέρχεται από τον μοναδικό μεγάλο λίθο που υπήρχε, κοντά στην ακτή, ώς σκόπελος, με ύψος περί τα τρία (3) μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

RSS
Follow by Email