ΑΝΩ ΒΛΑΝΤΟ (ΣταυροΚώστας)

Ανεβαίνοντας  το γνωστό ιστορικό σοκάκι «Σαϊτάν παζάρι», κάτω από το σπίτι όπου έζησε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης, συναντάμε τον παραδοσιακό καφενέ με ιστορία το «Άνω Βλάντο». Το καφενείο ανήκει στον Σταύρο Κώστα (κατάγεται από το χωριό Άνω Βλάντο-εξού και η ονομασία του μαγαζιού) από τον Ιούλιο του 1975, που το πήρε από  τον αδελφό του. Εκείνος το είχε περίπου 10 χρόνια, οπότε είναι στην οικογένεια 50 χρόνια περίπου.

Λίγα λόγια για την ιστορία του καφενείου

Το μαγαζί υπήρχε πριν το 1900, ενώ μετά τον πόλεμο λειτουργούσε και ως κέντρο μουσικών (είχαν εκεί και το γραφείο τους). Εκεί γίνονταν οι συναντήσεις τους και εκεί τους έβρισκαν όσοι ήθελαν, μιας και τότε δεν υπήρχαν τηλέφωνα.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει  είναι ελάχιστες (μόνο οι επιβεβλημένες).

Από το μαγαζί έχουν περάσει όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες της περιοχής (Τζάρας-Καρναβάς-Αλέκος Κώστας-Γιάννης Κωνσταντίνου-Νίκος Νταής κ.α). Ακόμη και ο Πατριάρχης του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης εμφανίστηκε στο μαγαζί, κατά το πέρασμά του από την Πρέβεζα.

Έχουν γίνει πολλές αναφορές στο συγκεκριμένο καφενείο από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα (ελεύθερος,νετ,ετ3 κ.α).

Μια ολόκληρη εποχή λοιπόν ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, που σεργιανίζουν στα σοκάκια και το πλακόστρωτο καλντερίμι της γραφικότερης συνοικίας της Πρέβεζας.

Ο κύριος Σταύρος, με τους γιούς του πλέον, κατάφερε να μεταφέρει την παράδοση και να την ενσωματώσει στο σήμερα σ’αυτόν τον πολύ ζεστό και όμορφο χώρο που έχει διαμορφωθεί από το πέρασμα του χρόνου.

Το ΑΝΩ ΒΛΑΝΤΟ είναι γνωστό για την φιλοξενία του, για το πάντα πολύ καλό του τσίπουρο, για τις “λαϊκές” τιμές του και γενικότερα για την ποιότητα στην διασκέδαση που προσφέρει  στους θαμώνες.

Ακολουθώντας πιστά την παράδοση σήμερα στο μαγαζί διοργανώνονται μουσικές βραδιές ή και μεσημέρια με συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών και κυρίως με την ορχήστρα των «ΑΠΤΑΛΗΔΩΝ» που δεν είναι άλλοι από τους γιους του κυρίου Σταύρου.

Τιμές

Από 1,20 (τιμή τσίπουρου-ούζου με σπιτικό μεζέ) μέχρι 4 Ευρώ (τιμή ποτού).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

RSS
Follow by Email