Γυναικείο Καρναβάλι: Πάνω από 60 χρόνια ιστορία

Μια παρέα γυναικών πριν 60 και πλέον χρόνια με τη συνοδεία ενός άντρα για σιγουριά, μασκαρεύεται με αυτοσχέδιες στολές, ό,τι είχε η καθεμιά σπίτι της…κι ο άντρας συνήθως …νύφη και κατηφορίζει απ τη γειτονιά της στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης, σε σπίτια, κάνοντας πειράγματα.
Έτσι ξεκινάει το πιο παλιό γυναικείο καρναβάλι της Ηπείρου!

Οι αείμνηστες Ε. Νίκα, Α. Ντάβαρη , Ρ. Νάνου, Σ. Παπατσώτσου, Σ. Τσάντη κ.α. αλλά και ο μοναδικός άντρας της παρέας ο αείμνηστος Τάσος Γιαμάς, που αποφάσισαν να μεταμφιεστούν και να επισκέπτονται αρχικά σπίτια φίλων και στην συνέχεια να βγούν δειλά-δειλά στους δρόμους της πόλης, με στόχο την καλή διασκέδαση.

Η μέρα που είχαν επιλέξει για να μεταμφιέζονται ήταν η Πέμπτη και αυτό γιατί ο αείμνηστος Τάσος Γιαμάς- τον μοναδικό άντρα που ήθελαν οι γυναίκες στη παρέα- εκείνη την μέρα είχε ρεπό (στην Πετρογκάζ όπου εργαζόταν). Έκαναν την βόλτα τους στην κεντρική αγορά της Πρέβεζας και στην συνέχεια διασκέδαζαν μόνες ή με τους συζύγους τους σε κοσμικό κέντρο. Αφήνοντας μια μεγάλη παρακατάθηκη στις γυναίκες της πόλης που συνεχίζουν το θεσμό μέχρι και σήμερα.

Τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο καρναβάλι Γυναικών της Πρέβεζας έγραψε στη συνέχεια και η αείμνηστη Ευανθία Νάνου. Τα πρώτα χρόνια οι γυναίκες μαζεύονταν σε σπίτια και κατασκεύαζαν οι ίδιες τις στολές τους. Οι συναντήσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες γιατί εξελίσσονταν σε γιορτή, αφού οι γυναίκες μαγείρευαν, συζητούσαν, διασκέδαζαν. Αυτό επαναλήφθηκε και τις επόμενες χρονιές όπου όλο και περισσότερες γυναίκες συμμετείχαν σε αυτή την αποκριάτικη παρέλαση με τη σκυτάλη να έχουν σήμερα οι νεότερες γυναίκες της Πρέβεζας, αποδεικνύοντας και στη πράξη το «Κάθε Πρεβεζάνα κάνει διάνα αξίζει πολλά» και ότι το καρναβάλι γυναικών έχει παρόν… παρελθόν… και μέλλον… και θα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζεται από φορείς, συλλόγους και βέβαια τις γυναίκες της πόλης.

Επισκεφθείτε την ομάδα του στο facebook

Πρόσφατα, στις 25/1/2020, έκοψε την πίτα του και συνεχίζει δυναμικά την παράδοση και στη νέα δεκαετία που μπήκε!
To τραγούδι του Γυναικείου Καρναβαλιού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

RSS
Follow by Email